Een deel van de digitale internetcollectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag wordt erkend als Unesco-werelderfgoed. Het gaat om de archieven met websites van de oude internetprovider XS4ALL.
Het is de eerste keer ter wereld dat een webcollectie deze bijzondere status krijgt. De collectie bevat duizenden sites uit de periode 1994-2001. Ze geven een unieke inkijk in het begin van de Nederlandse internetcultuur.
De KB streeft ernaar om alles wat in en over Nederland wordt gepubliceerd te bewaren, dus ook websites. De sites van XS4ALL zijn bijzonder. Ze werden namelijk gemaakt door mensen zelf, over onderwerpen die zij belangrijk vonden, in een tijd waarin sociale media nog niet bestond en deze manier van publiceren nog helemaal nieuw was. Zo kregen ook voor het eerst in de geschiedenis groepen als kinderen, mensen met een handicap en met andere etnische, culturele of seksuele achtergronden een platform.
Tekst gaat door onder foto.
Unesco-vlag
Kees Teszelszky, de conservator digitale collecties van de KB, is trots op de erkenning door Unesco. "Tot nu toe had vooral erfgoed dat ooit in het bezit was van prominente figuren de status van werelderfgoed. Voor het eerst krijgt nu erfgoed van en door gewone mensen deze status. Ik vind het een erkenning van het belang van het gewone, het alledaagse, het persoonlijke. En het is een bevestiging dat ook de digitale cultuur onderdeel is van ons rijke erfgoed.”
Komende vrijdag 4 november bezoekt het Nederlandse comité van Unesco alle Nederlandse erfgoedinstellingen van het nieuwe register. Naast de KB zijn dat onder andere Atlas van Stolk, de Cartotheek van de Joodse Raad en het NIOD met zijn brieven- en dagboekencollectie over de Tweede Wereldoorlog. Deze instellingen ontvangen allen een speciale Unesco-vlag.